Híreink

Szent Efrém Férfikar és Mészáros Zsolt közös koncertje

“A klasszikus zene sokak számára egy elavult jelenséggé vált, amit kevesen értenek és talán még kevesebben élveznek. A Szent Efrém Férfikarban feltett célunk, hogy rácáfoljunk erre az elgondolásra. Akár mély tónusú ortodox zenét, akár hajlékony mediterrán bizánci dallamokat, akár játékos Bartók feldolgozásokat, akár veretes Liszt-himnuszokat, vagy éppen világslágereket éneklünk, mindig egy cél lebeg a szemünk előtt: amit csinálunk az legyen ... Tovább »

Szent László kerékpáros emléktúra

A kerékpáros túra a Szent László téri Szent László szobortól Mogyoródra a Szent László szoborhoz – és vissza. A táv oda és vissza 23-23 km (vagyis 46 km). Indulás előtt: a Mobilitási Hét megnyitója, Kovács Róbert polgármester köszöntőjével. A túra 9:00 órakor indul, és várhatóan 13:00 és 14:00 óra között ér vissza a Szent László térre. A túra 90%-ban kerékpárúton ... Tovább »

Szent László legendák kicsiknek és nagyoknak

Tiszta, érdeklődő tekintetű gyerekekkel telt meg a Kőbányai Könyvtár gyermekkönyvtára május 20-án, szombaton. A meghirdetett program szerint könyvtárunkba vártuk Nemesiné Zsolnai Orsolya Aranykoszorús mesemondót és játszóház vezetőt, aki nem kisebb feladatra vállalkozott, minthogy gyermeki nyelven megszólaltatja a Lovagkirály csodás életéről szőtt legendákat, népénekeket. A mesemondó gyönyörű erdélyi dialektusa kezdetben talán meglepte a gyerekeket, de a remekül adagolt, finom nyelvi humor ... Tovább »

Meghívó kiállításra

Sinkó Veronika kiállításának megnyitója a Kőbányai Könyvtárban június 22-én. Szeretettel várunk mindenkit könyvtárunk kiemelt Szent László Emlékévi rendezvényére, melyen az idén 40 éves Artotéka újra otthont ad Sinkó Veronika grafikus kiállításának. A kiállítást megnyitja Dr. György István Budapest Főváros kormánymegbízottja. Közreműködik: a Benyus Testvérek Kamaraegyüttes Időpont: 2017. június 22. (csütörtök) 17 óra Helyszín: Kőbányai Könyvtár, Szent László tér 7-14. A ... Tovább »

Szent László-hét az encsi Szent László Katolikus Általános Iskolában

„Hit, hűség, hivatás”- hallhattuk az idei tanév egyházmegyei mottóját Ternyák Csaba egri érsektől egyházmegyei tanévnyitónkon, amit azonnal magunkénak éreztünk. Így, amikor megtudtuk, hogy a 2017-es évet Szent László-emlékévnek nyilvánították, ennek megfelelve tervezgettünk, hogy méltó utódai lehessünk apostolkirályunknak. Az emlékév célja, felhívni a figyelmet arra, hogy a turul nemzetség Szent Lászlója a keresztény egység jegyében kapcsolta össze a közép-európai nemzeteket. Iskolánk ... Tovább »

Szent László legendák | Népi játszóház

A Kőbányai Könyvtár szeretettel várja az érdeklődőket Nemesiné Zsolnay Orsolya aranykoszorús mesemondó foglalkozására. Lesz népdaléneklés, népi mesemondás és népi kézműves játszóház, ahol gyékénnyel fogunk dolgozni. Időpont: 2017. május 20., szombat 10.30 Helyszín: X. kerület, Szent László tér 7-14. A részvétel ingyenes! További híreinket, beszámolóinkat ITT találja! Látogasson el a Programok nevű oldalunkra, mely folyamatosan frissül, vagy töltse le mobil applikációnkat! ... Tovább »

Régész-show a Kőbányai Könyvtárban

A Szent László-év kapcsán első foglalkozásunk egy igazi régész-show lesz gyerekeknek. Vajon mennyit tudnánk Szent Lászlóról, ha nem lennének régészek? Ismernénk eleink építészetét, tárgyait, ha nem lennének olyan áldozatkész, és hatalmas kíváncsisággal és türelemmel megáldott férfiak és nők, akik a régészetet választják szakmájuknak. Ezen a péntek délutánon az ELTE mesterszakos régész hallgatói jönnek el hozzánk, hogy bemutassák ezt az izgalmas ... Tovább »

Énekek Szent László Királyról

Ének Szent László Királyról Szent László, Isten szolgája, magyarok fényes lámpása… Ének Szent László király visszavárásáról a kéziratos Szakolczai István-énekeskönyv (Szeged, 1762) lapjairól.  Dallam: Cantus Catholici, Lőcse, 1651. További híreinket, beszámolóinkat ITT találja! Látogasson el a Programok nevű oldalunkra, mely folyamatosan frissül, vagy töltse le mobil applikációnkat!        Share Tovább »

Szent Lászlót ábrázoló festett ablak a Lengyel nemzetiségi templomban

Magyarországra az 1860-as években érkezett az első lengyel menekült hullám, és a 20. század elejére több tízezer lengyel telepedett le Budapesten. Az egyik legnagyobb kolónia Kőbányán alakult ki, ahol többnyire a téglagyárakban, kőbányákban dolgoztak. Wincenty Danek lengyel lelkész 1914-ben szerezte meg az engedélyt egy önálló, római katolikus lengyel templom megépítésére, és kitartó munkájának köszönhetően 1930-ban fölszentelték a Lengyel templomot. A ... Tovább »

Rajz- és illusztrációs verseny | Pályázat

A kőbányai Szent László Gimnázium a Szent László Emlékév alkalmából rajzpályázatot hirdet „Szent László nyomában” címmel négy különböző korcsoportban a Kelet – Pesti Tankerületben és Pest megye területén. A két fordulóban lebonyolított verseny lehetőséget kíván biztosítani a művészi vénával rendelkező fiatalok számára, hogy vizuális úton fogalmazzák meg a Szent László legendák gazdag tartalmát. A verseny legfontosabb célja a Szent László ... Tovább »