A Kroó György Művészeti Iskola Éjszakája

2017. március 24-én első alkalommal került sor a Kroó György Művészeti Iskola Éjszakájára, mely izgalmas programokon keresztül vezette a látogatókat a különböző művészeti ágak kalandos világába. A legkisebbektől a legnagyobbakig mindenki talált magának érdekességet, bármikor is érkezett a 17:00 és 24:00 óra között megrendezett programsorozatra.

A legfiatalabb látogató félévesen vált a zenei képzés rajongójává a Zenebölcső c. program során, hihetetlen érdeklődéssel tekintett a muzsika birodalmának gyerekbarát világába, lelkes szülei bátorító jelenléte mellett. Az óvodások, iskolások számára is nagy vonzerőt jelentett a hangszerek kipróbálási lehetősége a Zeneóvodában, s a többi korosztályból érkező vendégek is élőben hallhattak a programsorozat további eseményein minden stílusból és irányzatból különleges zenei csemegéket. A képzőművészet iránt érdeklődő vendégsereg festett, rajzolt, alkotott a Kroó AMI képzőművész-tanárai vezetésével, pillanatokon belül igazán különleges alkotások születtek.
A különböző együttesek koncertjei hatalmas sikert arattak. A fuvolacsoportok, a fúvósegyüttes, a harmonika- és a népzenei együttes közös hangversenye méltó nyitányaként szolgált az estnek, kiváló művésztanárok vezetésével és közreműködésével. Az együttesek tagjai közül többen hangszeres versenyek díjazottjai, fantasztikus egységet alkottak társaikkal a közös zenélés során.

Népes számú közönséget vonzottak a színvonalas produkciók, mintegy zenei utazásra invitálva közönségüket: Dr. Szabó Barna zeneszerző műve igazi kuriózumként hangzott el Bartók Béla és Balázs Árpád szerzeményei mellett. Ennio Salvere: Mesék Skóciából c. műve, Michael Sweeney: Kelta ária és tánc c. szerzeménye, illetve a harmonikaegyüttes által előadott Stájer tánc messzi vidékekre repítette a hallgatóságot. Farkas Sára (fuvola), Ottmár Dávid (trombita) és Sőtér Károly (harmonika) tanszak- és együttesvezetők ismét rátermettségükről és pedagógiai érzékenységükről, hivatástudatukról tettek tanúbizonyságot, ahogy diákjaikat erre a koncertre felkészítették és a pódiumon a produkcióikat sikerre vitték.
 
Az operastúdió előadásában a Padlás c. musical részletei sok szívet megdobogtattak, a késő esti Nosztalgiakoncerten legendás, híres költőink – József Attila, Kosztolányi Dezső, Petőfi Sándor, Nemes Nagy Ágnes, Weöres Sándor, Juhász Gyula – megzenésített versei, a magyar irodalom legszebb alkotásai elevenedtek meg Dobos László (gitár, ének) és Orosz Flóra (fuvola, csörgő) közreműködésével.

A szerb és magyar népi dallamok a Babra együttes tagjainak – Réti Benedek (harmonika), Babcsán Bence (tárogató), Koller Dániel (tambura) – előadásában igazi autentikus táncházi hangulatot teremtettek. A Nosztalgiakoncertet Juhász Tamás zongoraművész-tanár előadása zárta, tangót és egyéb tánczenét zongorázott, majd harmonikázott. Ez utóbbi nagy meglepetés volt mindenki számára, új oldaláról ismerhette meg a közönség Juhász Tamást, aki érdemes és eredményes munkája elismeréseként „Mezőcsát Közművelődéséért” kitüntetést kapott idén március 15-én szülővárosában.
 
Az est leggrandiózusabb eseménye a Kroó Baroque Ensemble és a Kroó Szimfonikus Zenekar műsora volt, melyhez több aktualitás is társult. Az ünnepi koncert kezdetén a Szent László-év alkalmából a Szent László-himnuszt adták elő a Budapesti Énekes Iskola tanárai, a Kodály-emlékév alkalmából pedig a Háry-szvit tételei csendültek fel a hangverseny végén, mintegy zenés keretbe foglalva az évszázadok krónikáit, illetve a Kroó György Művészeti Iskola Éjszakája által nyújtott művészeti élményeket.

A Kroó Baroque Ensemble által előadott Bach-versenymű szólistájaként Antalóczy Máté hegedű szakos növendék debütált (Tanára: Gózon Kinga), a világhírű c-moll zongoraversenyt pedig Kovács Bernadett és Taraszova Krisztina zongoraművészek játszották különleges előadói érzékenységgel, kifinomult interpretációval.
A Kroó Szimfonikus Zenekar műsorát W. A. Mozart: Cosi fan tutte c. operájának nyitánya indította, majd tánctételek követték: Puccini, Bizet és Nielsen művei mediterrán, tavaszváró hangulatban. A diákok stílusjátéka, a különböző karakterek megformálása, az előadói instrukciókra történő érzékenység mind hozzájárult ahhoz, hogy tanáraik közreműködésével a hallgatók páratlan koncertélménynek lehessenek tanúi.
Az est során közreműködtek a Kroó AMI művésztanárai: Gajda Kornélia, Ottmár Anna Magdolna, Mindszenti Annamária – hegedű; Füzesséryné Dudás Eszter – brácsa; Gere Júlia, Kührner Krisztina – gordonka; Fánczi Gábor – nagybőgő, Nemes Réka – fuvola; Pintér László Zsolt – oboa; Héja László – klarinét; Ottmár Dávid – trombita, Bodor Krisztián – kürt; Narancsik Norbert – harsona, Kovács Bernadett, Taraszova Krisztina – zongora, Tegyei Zoltán – csembaló.
Együttesvezető és alapító: Füzesséryné Dudás Eszter, vezényelt: Füzesséry Attila.
A koncerten a Kelet-Pesti Tankerületet képviselte Fehér Gyöngyi szakmai igazgató-helyettes asszony. A koncert fővédnöke: Kovács Róbert, Kőbánya polgármestere volt.

A történelmi táncház dr. Széll Rita intézményvezető vezetésével méltó befejezése volt az élményekkel teli éjszakának. A korabeli udvari hangulatot művésztanáraink élőzenés közreműködése tette teljessé, sok vidámsággal és felszabadult légkörben zárult az egész estés közösségi program. A Kroó György Művészeti Iskola Éjszakája a „Tehetség Napjá”-hoz, Bartók Béla születésnapjához kapcsolódott március 25-e előestéjén.
A Tehetséges Magyarországért Alapítvány kezdeményezésére lett március 25-e országszerte a „Tehetség Napja”, s a Kroó AMI ebből az alkalomból idén dísztáblát kapott az Akkreditált Kiváló Tehetségpont cím elnyerésének eredményeképpen – így másnapra is jutott az ünnepi, felemelő hangulatból. Mindezek a sikerek és élmények a művészetek alkotó és formáló hatásának, a kőbányai felnövekvő, tehetséges generáció szorgalmának, valamint a Kroó AMI vezetősége és tanári kara kitartó, minőségi munkájának gyümölcsei.
 
Fotók és forrás: kroogyorgyzeneiskola.hu

További híreinket, beszámolóinkat ITT találja!

Látogasson el a Programok nevű oldalunkra, mely folyamatosan frissül, vagy töltse le mobil applikációnkat!