A több hónapos munkának meglett az első gyümölcse

Végre eljött a várva várt pillanat, amikor a nagyközönség elé tárhattunk a Szent László Emlék-év programsorozatát. A különleges eseménysorozat első állomása a Kőbányai Szent László Gimnázium dísztermében március 17-én megtartott sajtótájékoztató volt.
A több hónapos munkának meglett az első gyümölcse és büszkén mondhatjuk, hogy nagyon jó visszajelzéseket kaptunk; reményeink szerint ez az út folytatódik a további színes programok áradatával.
A sajtótájékoztatót, Hajsrekker Krisztina vezénylésével a Szent László Általános Iskola Csengettyű együttese nyitotta meg, majd Fehér Gyöngyi, a Kelet-Pesti Tankerületi Központ szakmai igazgatóhelyettese köszöntötte a vendégeket.

Az eseményen részt vett Sárkány Péter, a Kőbányai Szent László Gimnázium igazgatója, és Menyhárt Sándor a Kőbányai Szent László Általános iskola intézményvezetője.
– Fáradhatatlan munkával és kiapadhatatlan kreativitással, igazi motorjai ennek a programsorozatnak, – mondta Fehér Gyöngyi.
Elmondta még, hogy Menyhárt Sándor igazgató úr ötlete nyomán lett lefoglalva a szentlaszloev.hu domain név is. A weboldal szépítgetését és tartalmi feltöltését pedig, két volt tanítványával, Nagy Kingával és Cseh Andrással kezdte el, még 2016 decemberében.
Elsőként dr. Fekete Ildikó, a Kelet-Pesti Tankerületi Központ igazgatója szólalt fel és ismertette a megvalósulásig vezető utat. Kiemelte a csapatjáték fontosságát és elmondta, hogy a Tankerületi Központ, erkölcsileg és anyagilag is támogatja, ezt a hatalmas értéket képviselő kezdeményezést.
– A rendezvények kapcsán kutató munkákat végeznek a növendékek, így egyre inkább megismerik Szent László tevékenykedését, és ezáltal még közelebb hozzuk a fiatalokhoz, – mondta el dr. Fekete Ildikó, az M5 televíziónak.

A rendezvény fővédnöke, Balog Zoltán miniszter, egyéb elfoglaltságai miatt nem tudott személyesen jelen lenni, de gondolatai így is eljutottak a meghívottakhoz; dr. Fekete Ildikó olvasta fel levelét.
Dunai Mónika, az elsők között csatlakozott és karolta fel a rendezvénysorozatot védnökként. Beszédében elmondta, hogy több szempontból is fontosnak tartotta a kezdeményezést, mely példaértékű és modellként szolgálhat a továbbiakban a létrejött széleskörű összefogás.

A lokálpatriotizmust emelte köszöntője középpontjába, Dr. György István kormánymegbízott, s erre irányultak törekvési korábban, amikor a kerület polgármesterként tevékenykedett. Elmondta, hogy a helyi közösség, már az 1800-as évek végén is, leírhatatlan erőfeszítéseket tett a lakosság számszerű erősítésére.  Templomot építettek, iskolát alapítottak; ma mindkettő Szent László nevét viseli, kifejezve királyunk szellemiségéhez való kötődésüket.
– Ezt a kötődést kívántuk erősíteni, mikor polgármesterségem idején létrehoztuk a Szent László napot, s ma már egy háromnapos kerületi ünnepségsorozatról beszélünk, – mondta beszédében.

Révész Máriusz kormánybiztos, szavakba foglalta örömét, hogy a tankerület is az elgondolás mellé állt, s hogy ilyen elképesztő együttműködést tapasztal a sikeres megvalósítás érdekében. Felvázolta egy grandiózus kerékpártúra tervét, mely szerint a kőbányai Szent László templom elől indulva Nagyváradig, az ott épült Szent László templomig tartana a több napos út.
Weeber Tibor alpolgármester beszámolt arról, hogy az önkormányzat részéről is felmerült a Szent László-emlékév rendezvényeit megvalósító törekvés. Így, amikor tudomást szereztek Menyhárt Sándor, a Szent László Általános Iskola igazgatójának ötletéről, úgy gondolták, szeretnék támogatni az eseménysorozatot és kapcsolódnak hozzá.  

Balogh Attila plébános úr a vendégek köszöntése után elmondta:
– Az első, ami megfogalmazódott bennem, a templom nyitva tartása. Egyre többször tapasztalom és találkozom azzal, hogy iskolák, baráti körök, nyugdíjas közösségek megkeresnek, bejelentkeznek az ország bármely tájáról, hogy szeretnék megnézni a templomot. Az első, amit mindenképpen itt Szent László évében szeretnék megjegyezni, hogy a templom nyitva van és látogatható! – tette hozzá.
Elmondta, hogy Kőbányának rengeteg értéke, kincse és titka van.  Ezekből próbálnak közösen összefogva, minél többet előhozni és kibányászni, valamint sok embert megszólítani, összefogni, – úgy, ahogy azt Szent László királyunk is tette egykor.

Az ünnepi beszédek sorát, dr. Czigány Balázs igazgatóhelyettes folytatta az Esterházy Magánalapítvány részéről.
Az alapítvány nem kőbányai székhelyű, de az elmúlt évben a Klebersberg Központtal kötött együttműködési megállapodás eredményeként szívesen jönnek hozzánk és örömmel csatlakoztak kezdeményezésünkhöz, melyhez jelentős anyagi támogatással is hozzájárulnak, – mesélte el Fehér Gyöngyi. Az alapítványnak köszönhetően, ősszel kiadásra kerül Szent László bora is, – folyatta.

A beszédek alatt kivetítőn nézhették a vendégek Gerzson Sarolta fotóit, és az erre az alkalomra megálmodott Szent László Emlék-év weboldaláról, valamint mobil applikációjáról készült képeket.
Lengyel Zoltán (Code System), a mobil applikáció munkálatait egyengette, karöltve Jáger Sándorral (Viacom Informatika), aki a weboldal és az app összefésülését is rendezte. A weboldal jelenlegi kinézetét és tartalmát, jómagam készítettem és szerkesztettem.

A sajtótájékoztató csattanója az volt, amikor a frissen bemutatott mobil applikációba rejtett tortafotót kellett megtalálni a résztvevő gyerekeknek. Aki a helyszínen a leggyorsabban töltötte le az appot, majd megtalálta a fotót, elsőként kóstolhatta meg a Szent László tortát.

Fotó: Csabai Szilvia

Természetesen a vendégek sem maradtak kóstoló nélkül, a sajtótájékoztató végén mindenki fogyaszthatott egy szeletet a tortából, melyet külön erre az alkalomra a Lefi cukrászda készített el. (Csabai)

Fotók forrása ITT!

További híreinket, beszámolóinkat ITT találja!

Látogasson el a Programok nevű oldalunkra, mely folyamatosan frissül, vagy töltse le mobil applikációnkat!

      

Friss hírekért, információkért, látogasson el Facebook oldalunkra!