Szent László Napok Győrben

László király élete és uralkodása csaknem ezer év távlatában van tőlünk, mégis üzen nekünk. A ránk hagyott örökség a közelmúltig elsősorban egyházi szempontból volt jelentős városunkban. A nagy tömegeket vonzó fesztivál a kort megidéző időutazás, ahol a látogatók középkort idéző környezetben bolyongva találkozhatnak a hajdani királyi város hétköznapi pillanataival és kiváltságos, ünnepi eseményeivel.

Fotó: gyorplusz.hu

Szakrális és világi hangulatok, az udvari kultúra jellegzetes rituáléi – lovagi torna, legendák, misztériumok – színesítik a hétköznapokat. A fesztivál koncepciója, hogy bemutassa a történelmi kort, a középkort, valamint a király alakját, aki a magyar történelemben összekapcsolódik a lovagság, vitézség, becsületesség fogalmával. A meghívott produkciók többségét korhű díszletvilág veszi körül.
A Szent László Napok több éves munka eredményeképp fejlődött látványos és összetett korfelidéző rendezvénnyé. Mára már elmondhatjuk, hogy hazánk legfelkészültebb és legautentikusabb hagyományőrző csapatai, lovagrendjei vesznek részt az eseményen.

Fotó: mufegyor.hu

2016-ban immár ötödik éve kerül megrendezésre ezen az ideális helyszínen, a Duna partján. Ez a viszonylag nagy, részben árnyékos, füves homokos terület nagyszerű környezet mind a lovas, mind a gyalogos harci bemutatók számára, de a jurták felállítására, az állatsimogató és a lovak karámjainak elhelyezése is könnyedén megoldható.
A látogatók a hatalmas terület bejárásával valóban testközelből tapasztalhatják meg az élményeket. A tábortüzeken sütött, főzött ételek illata, a mindenhonnan szálló füst, a látogatható jurták hangulata, a táborban élő harcosok, asszonyok és gyerekek, az íjászkodás, az erőkőkészítés, a dobolások valóban egy élő hagyománnyá változtatják a jelent.
A rendezvény a több mint 300 fős lovagkort idéző kosztümös felvonulással veszi kezdetét, melyen lovasok, zászlóforgatók és hagyományőrző lovagrendek vesznek részt. A rendezvény fő helyszínén: az Aranyparton kézműves vásár, mesterségek bemutatói, lovagi táborok, gyalogos és lovas tornák, ügyességi játékok várják a közönséget. A gyermekek számára a látogatható jurták, kézműves foglalkozások, élő történelemórák, sok-sok középkori játék hozza közelebb e kort.

Fotó: mufegyor.hu

A rendezvény csúcspontjai az igazi lovagi tornákat felidéző viadal, a Szent László és a kun vitéz legendáját feldolgozó ütközet, melyben a hagyományőrző csapatok kb. 50 lóval, teljes harci öltözetben vesznek részt. Ezen kívül olyan speciális kisebb programok is színesítik a rendezvényt, mint a solymászbemutató, vagy épp a kürtős kalács sütő gyerekfoglalkozás. Az est tüzes bemutatókkal, és a nagyszerű, középkori zenét játszó Szelindek zenekar koncertjével zárul.
Főbb fellépőink a teljesség igénye nélkül: Szent László Lovagrend, Szent György Lovagrend, Csókakői Hunok, „Pusztai Róka” Nomád Hagyományőrző Egyesület, Szkíta Sólyom Baranta Közösség – Győr, ONOGUR Hagyományőrző Egyesület, JAURINUM – Győri Történeti Társaság, Rodeo Ranch Győr kaszkadőr csapata.
A rendezvényhez szorosan kapcsolódóan az önkormányzat minden évben Szent László király nevének napján koszorúzással tiszteleg lovagkirályunk előtt.
László Királyunk napján a püspökség évről évre szentmisével és körmenettel ünnepli szent királyunkat.

További híreinket, beszámolóinkat ITT találja!

Látogasson el a Programok nevű oldalunkra, mely folyamatosan frissül, vagy töltse le mobil applikációnkat!