Szent Lászlót ábrázoló festett ablak a Lengyel nemzetiségi templomban

Magyarországra az 1860-as években érkezett az első lengyel menekült hullám, és a 20. század elejére több tízezer lengyel telepedett le Budapesten. Az egyik legnagyobb kolónia Kőbányán alakult ki, ahol többnyire a téglagyárakban, kőbányákban dolgoztak. Wincenty Danek lengyel lelkész 1914-ben szerezte meg az engedélyt egy önálló, római katolikus lengyel templom megépítésére, és kitartó munkájának köszönhetően 1930-ban fölszentelték a Lengyel templomot. A lengyel és magyar boldogokat, szenteket ábrázoló festett ablakok Palka József aranykoszorús üvegfestő mester országos hírű műhelyében készültek 1929 és 1932 között. Palka József a díszítőüvegezést Bécsben tanulta, 1887-ben telepedett le Budapesten, és 1894-től nyitott önálló műhelyt. 1930-ig kb. 600 templom részére készített festett üvegablakokat.

Mindenkor Segítő Szűz Mária plébániatemplom Lengyel és magyar szenteket, boldogokat ábrázoló ablakai, 1929 és 1932 között készültek Palka József műtermében. Fotó: Földényi Krisztina

Az északi fal második ablaka Szent László királyt ábrázolja a királyok jelképeivel: palástban, fején koronával, kezében országalmával. A kezében ugyanakkor megjelenik egy olyan szimbólum is, mely kifejezetten Szent László király sajátja: a csatabárd. A bárd a szent király állandó attribútuma: ezzel fakaszt vizet a sziklából. Ruházata alatt a rá jellemző lovagi páncélt viseli.

További híreinket, beszámolóinkat ITT találja!

Látogasson el a Programok nevű oldalunkra, mely folyamatosan frissül, vagy töltse le mobil applikációnkat!